Opening Enduro seizoen 2017 in Bergeijk

Geplaatst op: 12 oktober 2017

Het Enduro seizoen is geopend! Het Braboteam had de eer om gastheer te zijn voor maar liefst 350 Enduro-rijders, waaronder 16 leden van het Braboteam! Na maanden van voorbereiding werd op woensdag 4 oktober begonnen met het uitzetten van de proef op het Eurocircuit te Valkenswaard. Daags daarna werd het werk geklaard en tegelijkertijd ook op de proeven in Riethoven, de Weebosch en Luyksgestel. Ook de maar liefst 80 km lange route werd bewegwijzerd. De vele harde werkers hadden geen weet van wat er intussen op proef 1 gaande was… De palen op de maisplak waren al allemaal de grond in gegaan toen de gemeente Eersel roet in het eten dreigde te gooien: geen toestemming om op dit perceel te rijden! Daags voordat de Enduro-rijders proeven te voet mochten verkennen derhalve geen eerste proef! Dankzij doortastend optreden werd nieuw land gevonden. Vrijdagmorgen 6 oktober met man en macht aan de slag om proef 1 (Riethoven) gereed te krijgen. Hulde aan eenieder die dit mede mogelijk hebben gemaakt! Alles was gereed om het ‘Enduro-peloton’ te ontvangen!

Al tijdens de nachtelijke uren waren de werkers van het Braboteam op het Eurocircuit present om de officials van de KNMV en de eerste Enduro-rijders te verwelkomen. Het was nog donker, maar gelukkig stonden de medewerkers van de machinekeuring in het volle licht!

De wedstrijddag verliep alleszins positief! De deelnemers waren zonder uitzondering enthousiast over het prachtige parcours en de fraaie proeven! Tja, een enkeling vergiste zich tijdens de proef op het Eurocircuit, onder hen Rob van der Sanden: hij sloeg na de eerste ronde rechtsaf en zocht naar het begin van de tweede ronde: hij kon het niet vinden! Het eerste leermoment was daar in zijn debuut-wedstrijd van het ONK Enduro.

Direct na binnenkomst van de laatste deelnemer werden de proeven door de medewerkers en route ontruimd, waaronder ook een aantal ‘Brabo’s’ die zojuist 240 km achter de rug hadden. In een mum van tijd was alles opgeruimd en kon men zich vervoegen bij het gezelschap dat in afwachting van de prijsuitslag in Montana verzameld was. Onder hen verschillende Brabo-piloten! Zo bleef de comeback van Robert Dirks niet onopgemerkt. Een strakke 2e plaats in de klasse NV40! Maar ook bij Johnny Bosmans kruipt het bloed waar het niet gaan kan: hij kwam weer van start (weliswaar bij de daglicenties) waar hij na 2 ronden een dikke 2e plaats noteerde. Ook Theo van Lierop scoorde goed in “zijn achtertuin” en start het seizoen op P3 in de klasse NV50.

Voor de overige Brabo-leden bleek het podium te hoog gegrepen. Echter kan bijna iedereen terugkijken op een goede seizoenstart. Jos van Dal keert na zijn zware blessure van 2016 terug in de klasse N2. Zonder enige risico’s reed hij zijn Jan Heusschen-KTM naar een keurige 12e plaats. Jan Daris volgde op gepaste afstand op P15. John Roestenburg had mechanische problemen welke met enig tijdsverlies werden verholpen. Een tijdstraf van 9 minuten kon echter niet worden voorkomen, waardoor hij bleef steken op P34.

De N3 klasse is ook weer goed gevuld met Brabo-leden. Gijs Peeters stapte na zijn debuut-jaar in de klasse N2 over naar de N3 klasse en reed een strakke enduro. Hij laat zien dat hij het enduro-rijden steeds beter onder de knie krijgt en start het seizoen op een keurige 8e plaats. In zijn kielzog 2 brabo-rijders: Mike Daas en Mike Jansen. Zij finishten binnen één minuut van hem op P9 en P10. Rob van der Sanden zal voor zijn eerste enduro-punten moeten wachten tot de ONK van Vorden. Door het missen van de 2e ronden bij proef 4 werd hij uit de uitslag geschrapt.

Naast Robert en Theo stonden er in de veteranen-klassen (NV40 en NV50) ook volop Brabo-rijders aan het vertrek. Na jaren van afwezigheid was Wim Haazen weer van de partij. Wim zal in 2017 weer een volledig seizoen rijden en komt uit in de klasse NV40. Met een 26 plaats in dit sterke veld mag hij tevreden terugkijken op zijn comeback. In het woordenboek van Wout Theuws komt het woord “comeback” echter niet voor. De tot op het bot gedreven en altijd positieve Wout weet nog altijd van geen ophouden. Helaas moest hij vroegtijdig opgeven, maar zoals vele weten is starten voor hem al een prestatie van formaat. Echter Wout kennende, zal hij er alles aan doen de finish in Vorden wel te halen! In voorbereiding op zijn Dakar-avontuur kwam Luc van de Huijgevoort ook weer van start. Hij zal tevreden terugkijken op de seizoens-opener met een keurige 6e plaats. Naast debutant Rob is ook Alwin van Doremalen nieuw binnen het Braboteam. Hij start het seizoen op P18 in de klasse NV50.

Tot slot kwamen Luuk de Haas en Frans Daris in actie bij de daglicenties: zij wilde de thuiswedstrijd niet missen! In het drukke deelnemersveld (110 deelnemers!) finishte Luuk op P19. Frans kwam door een crash van een goedde vriend helaas niet tot scoren.

De totaaluitslag van de Brabo-rijders:
1: Robert Dirks: 1:58:43,18 (NV40 / P2)
2: Jos van Dal: 2:02:27,91 (E2 / P12)
3: Gijs Peeters: 2:02:41,45 (E3 / P8)
4: Mike Daas: 2:03:07,78 (E3 / P9)
5: Mike Jansen: 2:03:23,51 (E3 / P10)
6: Jan Daris: 2:04:21,19 (E2 / P15)
7: Theo van Lierop: 2:05:58,30 (NV50 / P3)
8: Luc van de Huijgevoort (2:08:41,93 (NV40 / P6)
9: John Roestenburg: 2:15:11,06 (E2 / P34)
10: Alwin van Doremalen: 2:22:38,77 (NV50 / P17)
11: Wim Haazen: 2:23:06,45 (NV40 / P26)
12: Johnny Bosmans: 1:12:58,29 (DL / P2)
13: Luuk de Haas: 1:27:44,78 (DL / P19)
– Wout Theuws: DNF
– Frans Daris: DNF
– Rob van der Sanden: DQ