Buitenland trip Portugal Braboteam

Geplaatst op: 15 juni 2016

2016_portugal_groepMEER FOTO’S. Alvorens de trip naar Portugal moest er een hoop geregeld worden van overnachtingen boeken tot remblokken vervangen. Iedereen was druk met het voorbereiden van deze reis. Voor velen een nieuwe ervaring omdat het Braboteam eerder al wel reisjes naar Spanje, Frankrijk en Luxemburg had georganiseerd. Een rally rijden was daarom heel wat anders en zorgde voor wat andere voorbereidingen. Tijdens deze rally zou er door alle deelnemers van het team (excl. Frans Daris) met een Tripy gereden worden. Dit is een digitaal roadbook welke aangeeft welke kant je op moet d.m.v. een pijl en daarbij de meters. Frans Daris heeft de rally met een conventioneel roadbook gereden waar hij de route letterlijk van een stuk papier af heeft moeten lezen en zelf de gereden afstand met 2 timers moet bijhouden. Een tripy geeft bij het fout rijden aan dat je via kompas terug moet naar de route maar een roadbook geeft dat niet aan waar je zelf de route terug moeten vinden d.m.v. voorgaande acties op het roadbook terug te gaan vinden op de route.

Na weken voorbereiding was daar de dag dat iedereen in de ochtend moest verzamelen bij Montana Snowcenter in Westerhoven. Om 8:00 uur is de bus vertrokken naar Charleroi

waar we met het vliegtuig naar Faro in Portugal zouden vliegen. Het vliegtuig vertrok om 12:30 uur en om 15:00 stond het gehele team gereed bij het eerste hotel met zijn geliefde tweewieler klaar om zo de volgende dag te kunnen vertrekken.

Dag 1
Op de eerste dag was er een mooie route welke van Faro naar het hotel in de buurt van Beja ging. De route was heel variërend van gravelpaden tot aan dichtbegroeide stukken heuvel waar je met de Tripy zelf de route moest gaan zoeken en uitzetten. Voor vele was het nieuw om met de Tripy te rijden en de eerste dag was ideaal om daaraan te wennen. Het was geen hele moeilijke route maar wel zeer uitdagend om te rijden. Veel afwisseling van rally stukken en echte enduro klimmetjes.

Dag 2
2016Portugal_zeezichtDeze dag ging van Beja naar het mooie kustplaatsje Milfontes. Deze route was eens stuk moeilijker om te navigeren. Dit omdat er meer stukken met kort navigeer werk in zat. Ook zat hier een special is die een tijd geleden door Dakar ook is gereden. Dit was een snel stuk met veel vlakke paden en gravel. Aan het einde van deze dag heeft nog een select groepje een poging gewaagd bij een zeer steile helling welke door de locals nog nooit is gehaald. John, Mike, Luuk, Gijs, Anthony, Jos en Jan kregen het niet voor elkaar om de 2 wieler daar boven te krijgen. Al snel kwam er een Portugees aangereden in zijn auto en gaf aan dat het nog nooit iemand was gelukt.

Dag 3
Alvorens deze dag werd er al gewaarschuwd voor de “van der Sanden” klim. Deze klim is de moeilijkste in de 6 daagse rally. Deze dag was totaal 219 km en we zouden als eindpunt weer bij het zelfde hotel uitkomen dan dag 2. Tijdens deze dag waren er veel uitdagingen met moeilijk te navigeren stukken waar hekken zijn geplaatst afgelopen jaar en je moest improviseren om weer terug op de route te komen. Na 90 km aangekomen te zijn bij de van de Sanden klim werd er door vele even gewacht om hier een team klim van te maken en elkaar te helpen waar nodig. Al snel werd het een Open Portugees kampioenschap motorwerpen. Anthony, Theo en Gijs hebben alle drie een aantal keer de motor moeten neerleggen. Anthony heeft op deze dag de dagprijs gewonnen met mooiste worp. Toch waren er ook een heleboel die de helling de eerste keer of na een aantal keer hadden gehaald. John, Jos, Mike en Luuk konden de tweewieler heelhuids boven brengen. Tijdens deze route waren er hele mooie en snelle duinstukken met los zand waar even lekker aan het gas kon worden gehangen. Aan het einde van deze dag was er mooi de gelegenheid voor iedereen om even lekker aan het zwembad te liggen of om even naar het strand te gaan. Het uitzicht vanuit het hotel was grandioos.

Dag 4
Tijdens deze dag gingen de rijders van Milfontes richting Portimão naar het mooiste en meeste luxe hotel wat er in de 6 dagen zou komen. In de ochtend was er eerst wat regen wat even voor wat angst zorgde bij een aantal rijders. Gelukkig viel het allemaal mee tijdens de route en begon in de middag zelfs de zon te schijnen. Ook dit was weer een geweldige route met op het laatst heel wat weg maar er was wel veel te zien tijdens deze stukken over de weg. In de route zaten ook veel stukken door de heuvels met gravel paden. Op deze paden kon je behoorlijk hard rijden omdat ze breed en lang zijn met veel zicht. Ook op deze dag was er een moeilijk stuk waar de rijders een behoorlijke uitdaging hadden om de motor boven te krijgen. Halverwege deze klim werd het ineens los zand wat ervoor zorgde dat je geen snelheid meer had om boven te komen. Gelukkig kwam het merendeel van de rijders gewoon boven.

Dag 5
De op één na laatste dag was een ronde welke weer zou eindigen bij het zelfde hotel als de eerste dag. Het was eens route van 207 km. Met daarin veel leuke klimmetjes en een paar kleine stukjes met los zand. Tijdens deze dag was het goed te merken dat we naar het eind toe gingen van de week wat het merendeel van de groep was al wat vermoeider. Halverwege deze route zat een zeer moeilijk te navigeren stuk maar het was wel een enorm mooi stuk met veel klimmetjes en bos.

Dag 6
De laatste dag zijn we van Portimão terug richting Faro gereden. We werden alvorens deze route door Frans Daris al gewaarschuwd dat deze route een behoorlijk zware afsluiter zou worden. We kwamen er al snel achter dat dit zeker waar was. De route bevatten veel steile klimmen die lang waren met enorm veel grote keien en scherpe rotsen. Het was wederom een enorm mooie route. Op de route was 20 km voor het einde een leuk restaurant aan het strand waar vele rijders de week gezellig met een drankje hebben afgesloten. Na deze route hebben we de motoren geladen en moesten we vlug met de taxi naar het restaurant waar we met zijn alle de week hebben afgesloten met een diner en drankje.

Het was een super week met veel leermomenten en gezelschap. We willen graag het gehele Braboteam en Lepping Adventure bedanken voor deze week en de ondersteuning.

Hieronder een stukje van Gijs Peeters met zijn ervaringen omtrent de week in Portugal.
Gijs Peeters over zijn ervaringen tijdens de trip naar Portugal.
“De Brabo team reis was in één woord fantastisch: Super georganiseerd, perfect weer en een prachtige rally. Voor mij was het de eerste echte motorvakantie in “de bergen”. Zeker de eerste dagen was het daarom wel even wennen: de 20 meter lange tafelberg was vervangen door natuurlijke obstakels en flinke bergen. Ook het navigeren met Tripy was even wennen, maar deze manier van bewegwijzering geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Dat de route lang niet altijd uit bestaande paden bestaat, maakt het zowel qua motorbeheersing als qua navigeerwerk uitdagend. De prachtige omgeving en routes maakten het een hele bijzondere ervaring. Zeker als je halverwege de rally dwars door de duinen mag rijden: dat is echt geweldig. Als Nederlander is het bijna ongelooflijk dat je op deze plaatsen mag rijden! Kortom: een week ultiem genieten.”
Gijs Peeters